Polaganje preaktičnog dijela mature za konobare i kuhare Srednje škole Čapljina održano je u hotelu ”Mogorjelo” u Čapljini.

Svi konobari i kuharu uspješno su položili praktični dio ispita, gdje su uz pripremu i posluživanje jela pokazali svoja znanja i vještine.

"Ponosna sam na učenike trećeg razreda kuhara i konobara, uspješno su pokazali što su naučili kroz ove tri godine. Ovom prigodom zahvaljujem i njihovim nastavnicima koji su ih pripremili na ovo, Liviji Jurković nastavnici kuharstva i Šćepi Jurkoviću nastavniku ugostiteljskog posluživanja”, izjavila je Željka Previšić, ravnateljica Srednje škole Čapljina.

22 kuhara i pet konobara uspješno je položilo maturu.

Nakon polaganja mature konobara i kuhara Srednje škole Čapljina ugostiteljstvo će zasigurno dobiti mladu generaciju koja će kroz svoj budući rad uspješno prezentirati svoja umijeća i vještine koje su stekli kroz godine rada i truda.

Davatelj krvi je aktivna veza između zdravog dijela zajednice i bolesnika. Krv je jedinstven lijek koji za svaku zemlju predstavlja nacionalno bogatstvo. Darivanjem krvi postali ste članom jedne velike porodice dobrovoljnih davatelja krvi zasnovanoj na dobrovoljnosti, besplatnosti, solidarnosti i anonimnosti, s željom da u najplemenitijoj namjeri pomognete drugom. Život možete spasiti za samo jedan sat Vašeg vremena. Nemojte zaboraviti poklonili ste dar posebne vrijednosti, vašu krv!

Darivanje krvi je održano u učionici, od 10 do 12 sati. Organizirano je za učenike škole, te sve ostale koji su voljni darivati određenu dozu krvi.

Pristupila su 43 darivatelja, a prikupljeno je 30 doza krvi.

Predstava "Učiteljice" dramske sekcije HKUD-a Didak župe Gradnići, koja je premijeru imala na 12. Didakovim danima u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače 17. 12. 2017, odigrana je u kinu Mogorjelo u Čapljini 26. 4. 2018.

Tekst za ovu predstavu napisao je profesor dramaturgije Dragan Komadina, a režiju glumac HNK-a Mostar Robert Pehar. Radnja predstave se odvija u teškom razdoblju I svjetskog rata, suše, gladi, nepismenosti.  Dvije obitelji suočavaju se s nevoljama koje je donijelo to vrijeme. Žena kao simbol snage i izdržljivosti, i naravno fra Didak, koji je srce cijele priče.

"Velite, da škola nije nužna za ženske: no ja vam kažem da upravo na to važnost polažem da se i naše žene školuju isto tako kao i muški, jer je mjerilo naobrazbe svakog pojedinog naroda naobrazba njegove žene i na kom je stupnju naobraženosti njegova žena, na tome i ostali rod. Ne veli li i naša poslovica, da tri ugla kuće stoje na ženi, a četvrti na čovjeku. K tome je, kako vam mora biti poznato majka prvi i glavni učitelj svog poroda, koga nitko do jednoga Boga nadomjestiti ne može, pa čemu će majka naučiti svoju djecu, te svoje najmilije učenike, ako je i sama neznana i neuka?" (fra Didak Buntić)

U predstavi igraju: Andrijana Zubac (Stana), Ana Vučić (Marica - Stanina kći), Ante Bralo (Pero - Stanin sin), Lucija Zubac (Baba Jela - Stanina svekrva), Slavko Pehar (Jozo - Stanin prvi susjed), Ružica Buntić (Luca – Jozina kći), Martina Pehar (Ruža – Jozina kći), Pero Prskalo (Dedo – Stanin svekar), Ivan Zubac (fra Didak Buntić), Jure Zubac (zborovođa) i članice zbora: Marija Prskalo, Ana Zubac, Gabrijela Prskalo, Antonija Pehar, Gabriela Dodig, Petra Prskalo i Marija Pehar.

 

Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo župe Gradnići izvesti će predstavu “Učiteljice” čiji tekst potpisuje Dragan Komadina, a režiju Robert Pehar. Tematika predstave je opismenjavanje hercegovačkog puka.  Predstava je humanitarnog karaktera, a izvedba će biti u kinu Mogorjelo u Čapljini 26. travnja s početkom u 18:30 h. Cijena ulaznice je 3 KM.

Prvi put u Srednjoj školi Čapljina održano je druženje profesora i učenika povodom najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa.

Po svršetku trećeg sata učenici su se okupili na hodniku škole.

Profesorica likovne umjetnosti Mirela Falak ukrasila je hodnik stihovima pjesme "Važan si Isuse" koju je školski zbor otpjevao pod vodstvom profesorice glazbene umjetnosti Monike Bule.

Učenici su se zasladili poslasticama.

Na poziv organizatora Dana geografije, Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti, odazvali su se i učenici Srednje škole Čapljina. Učenici su sudjelovali u četiri radionice čiji su nosioci bili studenti i profesori FPMOZ-a.

"U doba globalizacije, informacije postaju jedna od ključnih resursa razvoja. Iskustva državljana Europske unije pokazuju da je problematika prostornog i regionalnog razvoja interdisciplinarno područje u kojem geografija, posebno primijenjena, ima stožernu ulogu. Posebno se to odnosi na djelatnosti javnog i privatnog sketora povezanih s prostornim gledištima društva - prostorno planiranje i uređenje, regionalni razvoj, zaštita okolša i kartografija, turizam, geopolitika, sigurnost i obrana, vodoprivreda i sl. Osim toga, kompleksna geografska znanja i vještine potrebite su u izdavaštvu, novinarstvu te informatici. Posebno naglašavamo poznavanje geografskih informacijskih sustava (GIS). Sve veće onečišćenje okoliša dovodi u pitanje opstanak i postojanje života na Zemlji, a u osvješćivanju ljudi presudnu ulogu, uz biologiju, ima upravo geografija. Ona kroz znanost o okolišu naglašava primijenjivu stranu ekologije i interdisciplinarnost između bioloških, geoloških i geografskih gledišta zaštite krajobrazne raznolikosti. S ciljem stjecanja praktičnih vještina i razvitka kreativnih sposobnosti praktični radovi i terenska nastava zastupljeni su u nastavi geografije" poručili su sa Sveučilišta u Mostaru.

Danas, 21. ožujka učenici i djelatnici Srednje škole Čapljina su obilježili Svjetski dan Down sindroma te tako pružili potporu osobama s Down sindromom, koji imaju teškoće, kako bi se što bolje integrirali u društvo.

 

Na županijskome natjecanju održanom 9. ožujka 2018. u United World Colleges-u - Gimnazija Mostar, sudjelovalo je troje učenika Srednje škole Čapljina, pod vodstvom prof. Željke Previšić.

Najveći uspjeh polučila je Anđela Karlović, (IV.2) osvojivši 3. mjesto iz oblasti Optika i atomska fizika i tako se plasirala na federalno natjecanje.

Mislav Prce je osvojio 5. mjesto, a Jure Lopin 6.

 

Želimo puno sreće i uspjeha Anđeli na federalnom natjecanju.

Veljača-prevrtljača svake nam školske godine nudi pregršt zanimljivih događaja kojima se možemo posvetiti i drugim aktivnostima osim standardne nastave. Jedan od događaja je obilježavanje Dana ružičastih majica. Poznatiji kao Pink Shirt Day, program je prevencije vršnjačkog nasilja, a obilježava se zadnje srijede u veljači.

Dan kada su nasilju odlučili reći – dosta!

Pokret je nastao u Kanadi potaknut dirljivom pričom srednjoškolca koji je u znak podrške majci oboljeloj od raka odlučio u školu obući ružičastu majicu čime je postao žrtva nasilja. U znak potpore u pomoć mu je priskočila grupa dječaka koji su podijelivši ružičaste majice školom odaslali poruku o važnosti tolerancije i nenasilničkog ponašanja. Njihova poruka uskoro je poprimila globalni karakter.

Kako možeš pridonijeti?

Naša škola po prvi puta obilježeva ovaj dan. Aktivnosti kojima smo obilježili taj dan su izložba fotografija i milenijska fotografija na Trgu Kralja Tomislava. Pravilo je bilo, naravno, nositi ružičasto toga dana, a outfit upotpuniti bedževima, nakitom i drugim modnim detaljima u toj boji, dodirnuti srca pričom o nastanku samog pokreta te pokrenuti oluju mozgova na tu temu.

Jedna od najdražih aktivnosti kojima je naša škola obilježila ovaj dan jest milenijska fotografija s ružičastim balonima, kako bi što bolje odvratili djeci pažnju od mržnje i nasilja.

Ujedinimo se i pošaljimo snažnu poruku nasilnicima! Nasilje boli – zato nosi ružičasto u znak podrške jer nasilje prestaje ovdje i sada. Think pink, wear pink!

"U subotu, dana 24. veljače 2018. učenici iz Hamburga sletjeli su u Sarajevo. U večernjim satima stigli su u Čapljinu gdje su ih dočekali njihovi domaćini. Zajedno s njima su se uputili njihovim domovima. Narednoga dana posjetili su vodopad Kravice, Etno selo i crkvu u Međugorju. Slobodno vrijeme proveli su u shopping centru "Mepas Mall" u Mostaru. Sljedeća dva dana bila su namjenjena za radionice u našoj školi. Prva radionica (ponedjeljak) bila je na temu "Vršnjačko nasilje". Poslije toga posjetila nas je i Stanislava Borovac i predstavila svoj projekt "Zvučna razglednica". Druga radionica (utorak) bila je umjetničkog karaktera. Učenici su stopili motive iz Hamburga i Čapljine u jednu cjelinu uz pomoć profesora Ernesta Markote. Poslijepodne su proveli razgledajući Čapljinu unatoč lošem vremenu."

Andrea Bakalar

Adresa

Srednja škola Čapljina

Ul. Ruđera Boškovića 9

88 300 Čapljina

Hercegovačko-neretvanska županija

Bosna i Hercegovina

Kontakt

Tel:  +387 36 805 - 006

Fax: +387 36 807 - 506

E-mail: sscaplj@tel.net.ba