Profesori i učenici u Srednjoj školi Čapljina već dugi niz godina pripremaju različite priredbe: za Božić, Valentinovo, Uskrs…-  no potaknuti razmišljanjem ovogodišnje priredbe za Uskrs, došli su na ideju kako Uskrs kao najveći blagdan možda nije u načinu obilježavanja dobio najbolji izraz.

Profesorice (Ana Falak, Mateja Ilić, Martina Kević i Mija Ivanković) došle su na ideju kako bi najbolje bilo napraviti veliku pisanicu!

U razgovoru s njima istaknule su kako je bilo mnogo posla, umora,veselja i briga, no nisu odustajale i  s velikom radošću su uspjele u izvršenju ovog velikog zadatka s željom kako bi pisanicu poklonile svome gradu!

Čapljinci su Čapljinu uvijek smatrali gradom, no  nakon što je i službeno dobila status Grada ovo je njihov dar i čestitka ujedno!

Nakon što su izradile oblik pisanice, razmišljale su o oslikavanju. Imale su veliki izazov pred sobom; toliko ljepota krije grad da bi ih bilo nemoguće utkati u jednu pisanicu. Budući da je Čapljina cvijet Hercegovine, glavni motiv na pisanici su imale, a u latice su utkale one najistaknutije ljepote kojima se naš grad ponosi!

No, svega toga danas ne bi bilo da njihovu ideju nisu podržale ravnateljica Željka Previšić i doravnateljica Janja Andrić.

Također ističu jedno veliko hvala gradonačelniku Smiljanu Vidiću koji je ustupio Gradski park dr. Jakova Pehara, kako bi izložili pisanicu i time omogućili svim sugrađanima uživanje u istoj; s ponosom se može reći kako je danas i Čapljina dobila svoju prvu oslikanu pisanicu!

Uz ove profesorice krije se još jedno ime, a to je Aleksandra Benković koja je zaslužna za oslikavanje pisanice.

Recitatorska sekcija i školski zbor su upotpunili ovaj događaj.

22.Međunarodni sajam gospodarstva Mostar je najznačajnija manifestacija u BiH, te je značajan i u susjednim državama i cijeloj široj regiji.

Sajam se održavao u rasponu od 4 dana(9.-13.4.).

 

Na sajmu su svoje proizvode i usluge predstavljale razne trurističke agencije,vinarije i prehrambene industrije.

Također je bio prikazan velik asortiman tehnoloških i strojnih inovacija kao što su razni programi i modernizirana prijevozna sredstva,koje je prestavljala Kina,ovogodišnji partner sajma.

 

Učenici SS Čapljina sajam su posjetili 12.4. u pratnji tri profesora ekonomske struke.

Učenicima se najviše svidjela raznolikost prestavljenih proizvoda,ali ih je zadovio i tehnološki napredak Kine.

Marija Dragić, Dora Spužević i Nikolina Udženija, II.h

U petak 5. travnja 2019. godine u kinu "Mogorjelo" za učenike Srednje škole održana je predstava.

U monodrami značajnog naziva "Otirač" predstavio se  mostarski glumac Ivo Krešić.

Svakodnevne životne događaje prikazao je na komičan način i tako nasmijao publiku.

Na Fakultetu strojarstva, računalstva i elektrotehnike sveučilišta u Mostaru održan je Dan otvorenih vrata. 

Prodekan za nastavu izrazio je dobrodošlicu, a zatim su profesori prezentirali studijski program.

Predsjednik studenstkog zbora upoznao je učenike sa "životom studenata" na FSRE-u.

Učenici završnih razreda gimnazije, tehničari za energetiku, te učenici trećeg razreda računalnih tehničara u strojarstvu Srednje škole Čapljina sudjelovali su u raznim aktivnostima koje su pripremili studenti FSRE-a.

Učenici su se upoznali s laboratorijem kroz radionicu iz osnova elektrotehnike i digitalnog mijenjanja. Asistent je prikazao simulaciju magnetnog polja na računalu i digitalno mjerenje. 

Praktičnim vježbama prikazana je primjena uređaja za pronalaženje grešaka u materijalu,  karta za snalaženje u prostoru, izviđačkog drona i 3D printer. 

Učenike je najviše dojmila formula, vozilo napravljeno od strane studenata. 

Fakultet je kao donaciju dobio dva Hyundai motora, a na istim je prezentirano testiranje izdržljivosti i snage motora.

Milenka Merdžan, III.b

U petak, 29.3.2019. godine učenici Srednje škole Čapljina, u pratnji profesorice glazbene kulture Monike Bule, uputili su se na jednodnevni izlet u Split. Učenici su posjetili  Hrvatsko narodno kazalište i pogledali najizvođenije djelo hrvatske glazbene literature, komičnu operu Jakova Gotovca "Ero s onog svijeta". Također, učenici su uživali u šetnji sunčanim Splitom. 

Martina Martinović

21. Ožujka obilježava se kao Svjetski dan osoba s Down sindromom. Datum je izabran kako bi označio jedinstvenost Downova sindroma u potrostručenju, trisomiji, 21. kromosoma. Downov sindrom je genetski poremećaj uzrokovan prisutnošću jednog kromosoma viška, a nastaje u trenutku začeća. Ime Down potječe od imena engleskog liječnika Johna Langdona Downa koji je 1866. prvi opisao sindrom, gotovo 100 godina prije nego što je pronađen uzrok poremećaju.

Obilježavanjem ovog dana želi se upoznati svijet s ovim poremećajem i pri tomu potaknuti ljude za veće poštivanje prava ljudi s Downovim sindromom. Nošenjem čarapa, kao simbola tog dana, pokazuje se podrška tim osobama kako bi što više bili prihvaćeni u društvu.
I ove godine, kao i svake, učenici, profesori i ostali djelatnici Srednje škole Čapljina su kao podrška obukli šarene čarape i poručili: "Ljubav ne broji kromosome".
 

I ove godine, već tradicionalno, pokladni dani su došli i u učionice Srednje škole Čapljina.

Velik broj učenika se prerušio i tako na jedan dan "pobjegao" od stvarnog svijeta.

U nastavku možete pogledati fotogalerije ozračja današnjeg dana u našoj školi.

Danas je Dan ružičastih majica, PINK SHIRT DAY, koji je simbol prevencije vršnjačkog nasilja. Nastao je u znak protesta zbog nasilja koji je dogodio u jednoj školi. Dječak je bio zlostavljan zbog ružičaste majice, koja mu je bila znak potpore njegovoj teško bolesnoj majci.

Ne dopustimo da naše različitosti budu nekome opravdani razlozi za nasilje.

Ove godine smo stavili fokus na prevenciju nasilja preko interneta, društvenih mreža.  Zato, pri slanju poruka, objavljivanju statusa, fotografija, priča:

o   Budite ljubazni, pristojni, kulturni i tolerantni

o   Poštujte, uvažavajte i sebe i druge

o   Nemojte vrijeđati, omalovažavati, ismijavati, ogovarati

o   Ne šaljite neprimjerene i nepristojne sadržaje

o   Ne radite ono što ne želite da vama netko radi

o   Pazite s kim i na koji način se dopisujete

o   Ako se prema vama netko neprimjereno odnosi potražite pomoć

o   A i vi drugima pomozite

o   Budimo prijatelji jedni drugima.

O ljubavi su ispjevani i napisani najljepši stihovi. No, kako je ljubav nešto posebno, ona se nikada ne može iscrpiti riječima, stihovima ili djelima. Ona uvijek ponovno i uvijek na poseban, najljepši način nadahne one koji vole!

Budući da se na današnji dan, 14. veljače – obilježava Valentinovo ili Dan zaljubljenih, učenici Srednje škole Čapljina priredili su kratku priredbu s porukom „Bez obzira koga i kako volite, uvijek širite ljubav jer ljubav ljude čini boljima!“

Istina je da treba voljeti i pokazivati ljubav svaki dan, ne samo 14.02., međutim taj je dan lijep podsjetnik na to koliko nam je ljubav zapravo važna u životu. Lijepo je imati barem jedan dan u godini kada ćemo ljubav slaviti, jer na kraju krajeva, ljubav je to zaslužila, zar ne?

Za priredbu su zaslužni:

- Voditeljica Antonela Soldo,

- Zbor s profesoricom Monikom Bule,

- Recitatorska sekcija s profesoricom Adrianom Raijč,

- Dramska sekcija s profesoricom Anom Falak,

- Kao i svi učenici koji su ukrasili prostor škole s pedagoginjom Dijanom Ivanković i profesoricama Martinom Kević i Miom Ivanković.

 

Ana Falak, prof.

Pet do šest zagrljaja na dan učinit će Vam život dužim i ljepšim, tako smatraju psiholozi, a zaključio je to i američki svećenik Kevin Zaborney još 1982. koji je 21.1. proglasio međunarodnim danom zagrljaja.
Tako je i naša škola ove godine obilježila taj dan.
Pozitivnu energiju učenici (članovi vijeća) su širili dijeleći zagrljaje i grleći se međusobno, uz vesleo raspoloženje s porukom da je pozitivna energija, zajedništvo i ljubav njihova vodilja u životu. A zagrljaj je dar čija veličina svima odgovara!


    Predsjednica vijeća učenika

Antea Dragićević, IV.1

Adresa

Srednja škola Čapljina

Ul. Ruđera Boškovića 9

88 300 Čapljina

Hercegovačko-neretvanska županija

Bosna i Hercegovina

Kontakt

Tel:  +387 36 805 - 006

Fax: +387 36 807 - 506

E-mail: sscaplj@tel.net.ba