Deset učenika Srednje škole Čapljina se odazvalo na poziv 4.pbr OS BiH prigodom obilježavanja Dana Internacionalnog vojnog vijeća za sport - CISM (CISM Run Day).

Naime, CISM je jedna od najvećih međunarodnih multidisciplinarnih sportskih organizacija u svijetu. Organizira razne sportske događaje za oružane snage unutar 133 zemalja članica. Vojnici, koji su se prethodno možda susreli na ratnom polju, sada su zajedno na sportskom borilištu. To je u skladu sa filozofijom i idealima koji su postavljeni u CISM misiji 1998. godine, a potpisani su od strane svih zemalja članica. CISM-a je osnovana u veljači 1948. godine, a zemlje osnivači bili su Belgija, Francuska, Luksemburg i Nizozemska. Svake godine je rastao broj zemalja koje su pristupale ovom savezu, tako  da savez danas ima 133 članice među kojima su i Oružane snage Bosne i Hercegovine.

Već tradicionalno OS BIH u veljači obilježava dan CISM-e, po čemu je postala prepoznatljiva ne samo na državnoj razini, već i u inozemstvu. Tradicionalno na lokalitetu parka prirode Hutovo blato, brigada organizira kros (8 000 m). Na krosu se osim pripadnika OS BiH očekuje sudjelovanje lokalne policije, granične policije, NATO-a, EUFOR-a, Ministarstva sigurnosti i učenika. Glavni cilj CISM-e je pridonijeti svjetskom miru udruživanjem oružanih snaga kroz sport, a moto pod kojim djeluje je "Prijateljstvo kroz sport".

U muškoj konkurenciji prvo i drugo mjesto zauzeli su pripadnici OS BIH Zaim Šuman s vremenom 27:03 min. i Neven Cicović s vremenom 30:55 min., dok je treće mjesto zauzeo učenik Srednje škole Čapljina Imran Sobo s vremenom 31:50 min.

Klara Bošković, učenica Srednje škole Čapljina, osvojila je prvo mjesto u ženskoj konkurenciji s vremenom 42:15 min., drugo mjesto je zauzela Elena Cvetanovski, 43:16 min., a treće Ana Galić 47:56 min., pripadnice OS BIH.

I ove godine, već tradicionalno, pokladni dani su došli i u učionice Srednje škole Čapljina. Velik broj učenika se prerušio i tako na jedan dan "pobjegao" od stvarnog svijeta. U nastavku možete pogledati fotogalerije ozračja današnjeg dana u našoj školi.

 

Dana, 19. siječnja 2018. učenici trećih razreda gimnazije (III.1, III.2 i III.3) posjetili su umjetničku galeriju Hrvatskog kulturnog središta založbe kralja Tomislava u Čapljini s ciljem da pogledaju izložena djela post-modernog umjetnika Slavka Šohaja, djela iz razdoblja 1935. - 1998. Izložba je bila otvorena za javnost od 16. prosinca 2017. do 20. siječnja 2018. Na samom ulasku u galeriju mnogi su ostali ′zapanjeni′ djelom BAROKNI ANĐEO - razrednim viđenjem dominantno djelo izložbe dok je mene impresioniralo djelo PORTRET MAJKE. Lik Šohajeve majke krio se i iza naslova STARICA, MAJKA ČITA i PORTRET ŽENE te možemo zaključiti da je igrala vrlo važnu ulogu u Šohajevu životu s obzirom da je jedna od rijetkih djela koje prikazuje osobu a nije autoportret, uz djela HEDA i BRUNO BULIĆ. Šohaj je najvise ′ljubio′ tehniku ulje na platnu, uz rijetke pojave ulja na drvu i lesonitu te još rijeđe tehnike ugljen i papir. Teme Šohajevih djela većinom su portreti, autoportreti i mrtva priroda. Kroz njih pokazuje znakove intervencije i zatvorenosti. Boje koje su pridodale ozbiljno, tajanstveno čak i tužno ozračje nanijete su gusto, odnosno pastuozno i samim time oponašaju teksturu naslikanog. Prevladavaju blijede i nečiste hladne boje. Slikanje je tonsko, što znači da je volumen prikazan tonovima. Prevladava kontrast svjetlo-tama. Djela su u asimetričnoj ravnoteži, tj. količina na lijevoj strani jednaka je količini na desnoj. Djela su ispunjena jedinstvom oblika i boja, teže zajedničkom cilju i likovnom sadržaju. Na primjeru djela IZBJEGLICE  jasno se vidi vertikalnu perspektivu koja je korištena u većini Šohajevih djela. Šohaj je eksperimentirao i s tonskom modulacijom (mekanim prijelazom bez granica), no ono je prikazano u samo par od mnogih dijelova ove izložbe. Izložba kao cjelina je misteriozna i tjera na razmišljanje. Gledajući djelo, češće  sam razmišljala o mjestu u kojem je umjetnik bio mentalno i emocionalno nego diveći se samoj umjetnosti. Lica likova na slikama su ozbiljna i tužna, nalik bojama što je ostavilo dojam i znatiželju o životu i doživljajima umjetnika koji i anđele prikazuje kao osakaćene, time ih približavajući ovozemaljskom svijetu.                        

Lana Vidić

Već drugu godinu zaredom u Srednjoj školi Čapljina održano je božićno druženje.

Po svršetku posljednjega školskog sata učenici su se okupili na hodniku škole.

Tu su ih dočekali pomoćnica ravnateljice Ankica Alilović i profesorica likovne umjetnosti Mirela Falak, koje su pripremile palačinke.

Dio prikupljenih poslastica donirali su Dječjem vrtiću Čaplljina, dok su se drugim dijelom zasladili.

Učenici prvih, trećih i četvrtih razreda gimnazije Srednje škole Čapljina posjetili su Dubrovnik.

Učenici su uživali u bogatoj ponudi Božićnog sajma. Naime, paljenjem Božićne rasvjete i prve adventske svijeće, započinje program Dubrovačkog zimskog festivala - Advent u Gradu. Jedinstvenost Dubrovnika vidljiva je i u mjesecu darivanja. Božićni sajam postavljen je na najljepšoj dubrovačkoj ulici – Stradunu, na kojem će se predstaviti tradicijski obrtnici koji će izložiti svoje rukotvorine, božićne ukrase, ali i ugostiteljsku ponudu božićnih kolača i slastica. Probajte i vi zapjevati tradicionalnu dubrovačku kolendu, kojom se od davnina u Dubrovniku na Badnji dan i na Staru godinu čestita i želi radosne blagdane!

Također, učenici su posjetili i Kazalište Marina Držića gdje su pogledali prvu (modernu) izvedbu  Pjerina, izgubljeno djelo Marina Držića.

Pjevajući Božićne pjesme, u Čapljinu su se vratili u kasnim večernjim satima.

Učenici Srednje škole Čapljina s profesoricom Silvanom Čolić posjetili su i ove godine  štićenike Doma za stare i nemoćne na Domanovićima povodom božićnih blagdana.

 
Tom prigodom, novčanim prilozima koje su učenici prikupljali, kupili su darove i njima razveselili štićenike Doma.
 
Zabave i druženja nije nedostajalo.
Pjesmom su izmamili osmijeh štićenika te su i oni zapjevali s učenicima.
 

Učenici su bili puni dojmova te su obećali da će ih ponovo posjetiti.

Dora Spužević, I.h

 

Dana, 6. prosinca 2017. povodom blagdana Svetog Nikole, zaštitnika djece i pomoraca, djelatnici Srednje škole Čapljina su organizirali tradicionalni zabavni program u Domu sindikata s početkom u 13:30 h.

Od mnogobrojnih recitacija upućenih sv. Nikoli, igrokaza i pjesme zaigralo je svako dječje srce, a pogotovo veliko iznenađenje bio je sam dolazak sv. Nikole koji je podijelio prigodne darove djeci djelatnika naše škole. Priredba je protekla u veselom raspoloženju, a na kraju su se školskom zboru pridružili svi nazočni pjevajući Božićne pjesme.

 

''Odustajem od svih traženja pravde, istine, odustajem od pokušaja da ideale podredim vlastitom životu, odustajem od svega što sam još jučer smatrao nužnim za nekakav dobar početak, ili dobar kraj. Vjerojatno bih odustao i od sebe sama, ali ne mogu. Jer, tko će ostati ako se svi odreknemo sebe i pobjegnemo u svoj strah? Kome ostaviti grad?'', stihovi su Siniše Glavaševića i način na koji se on prisjeća grada Vukovara. 

Tako su se i stanovnici općine Čapljina prisjetili 25. obljetnice pada grada Vukovara, zapalili su svijeće, položili vijence i odali počast na Trgu hrvatske Slobode za sve žrtve Domovinskog rata. 

Učenici Osnovne škole ''Vladimir Pavlović'' i Srednje škole Čapljina zajedno sa građanima, na Trgu kralja Tomislava, formirali su kolonu sjećanja koja je prošla ulicama Braće Radić i Ante Starčević zaustavljajući se na kružnim tokovima, gdje su učenici zapalili svijeće. 

Nakon toga, kolona sjećanja nastavila se ulicom Mate Bobana sve do Trga hrvatske Slobode, gdje su okupljeni ispred križa i zida sjećanja položili cvijeće i zapalili svijeće. 

Učenici su priredili i prigodan program u kojemu su recitirali pjesme i priče o gradu Vukovaru.

''A grad, za nj ne brinite, on je sve vrijeme bio u vama. Samo skriven. Da ga krvnik ne nađe. Grad - to ste vi!''

Dragi naši srednjoškolci,

17. 11. je Međunarodni dan srednjoškolaca i ovim putem vam upućujemo iskrene čestitke.

Mladošću, istinskom energijom, intelektom, talentom i predanim radom se može učiniti baš sve. A najbolje mjesto za učenje je život, a najisplativija investicija ste vi sami. Zato ulažite u svoje obrazovanje, njegujte apetit za znanjem. Izađite u novi svijet i zauzmite svoje mjesto u tom svijetu. Bit će mnogo duže vaš, nego naš.

Neka vaši snovi ostanu veliki, vaše brige malene!

Učenici naše škole nazočili su realizaciji projekta "Gradski orkestar Stolac za građansko zajedništvo i interkulturnu suradnju".

Seminar za učenike Srednje škole Čapljina održan je 3. studenog 2017. u Stocu.

Pokrovitelj projekta je Ambasada SAD u Sarajevu uz suglasnost Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i sporta HNŽ.

Predviđene aktivnosti projekta su:

1.      Edukativno kreativne i muzičke radionice,

2.      Tematski paneli,

3.      Edukativni seminari,

4.      Koncerti,

5.      Dokumentarni film,

6.      Festival "Živimo različitost".

Voditeljica programa obuke je Nefiza Dautović, pedagoginja i psihologinja, te stručna savjetnica za predškolsko i inkluzivno obrazovanje.

Glavni cilj je razvoj tolerancije i građanske inicijative.

Naše učenike na jednodnevnom seminaru pratili su pedagoginja Dijana Jurković i profesorica psihologije Lejla Krvavac.

Adresa

Srednja škola Čapljina

Ul. Ruđera Boškovića 9

88 300 Čapljina

Hercegovačko-neretvanska županija

Bosna i Hercegovina

Kontakt

Tel:  +387 36 805 - 006

Fax: +387 36 807 - 506

E-mail: sscaplj@tel.net.ba