Aktiv profesora hrvatskoga jezika poziva zainteresirane  učenike na školsko natjecanje u pisanju poezije. Mogu se prijaviti svi učenici Srednje škole Čapljina s jednom autorskom pjesmom koju trebaju do 10. veljače 2019. predati svome profesoru hrvatskoga jezika. Učenik natjecatelj sam određuje temu pjesme. Pobjednik školskoga natjecanja  sudjelovat će (u ožujku) na županijskome natjecanju u Mostaru.  U Mostaru će biti održano i natjecanje  u recitiranju te se zainteresirani učenici mogu, također, javiti profesorima hrvatskoga jezika. Autor  pobjedničke pjesme može, ali ne mora recitirati svoju pjesmu na županijskome natjecanju.   

RODITELJSKI SASTANCI

 

Petak, 28.12.2018.

Gimnazija i strukovne škole

 Vrijeme održavanja: 11:00 sati

Red. broj

Odjel

Razrednik/ca

Učionica

1.

I.1

Jozo Lončar, prof.

13

2.

II.1

Ivana Barišić, prof.

12

3.

II.2

Višnja Mandrapa, prof.

20

4.

III.1

Mirela Ćorić, prof.

19

5.

III.2

Vesna Nosić, prof.

16

6.

IV.1

Marina Obradović, prof.

23

7.

IV.2

Marina Krmek, prof.

3

8.

IV.3

Maja Zovko, prof.

18

9.

1.a,e

Anela Rozić-Vrankić, prof.

9

10.

1.b

Ivana Jerković, prof.

17

11.

1.d

Ognjenka Jurković, prof.

5

12.

1.g,h

Ankica Alilović, prof.

10

13.

2.a

Dinko Pervan, prof.

1

14.

2.b

Nataša Jovanović, prof.

21

15.

2.d

Adrijana Rajič, prof.

7

16.

2.e,f

Mario Petrušić, prof.

N2

17.

2.g

Marijofil Rupčić, prof.

14

18.

2.h

Maja Katura, prof.

22

19.

3.b

Marijana Raič, prof.

N1

20.

3.d

Martina Perić, prof.

6

21.

3.e,f

Nikica Lovrić, prof.

N3

22.

3.h

Marijana Džeba, prof.

2

23.

4.a

Šime Doko, prof.

11

24.

4.b

Marko Goluža, prof.

24

25.

4.c

Valentina Spajić, prof.

4

 

RASPORED  POLAGANJA MATURE i ZAVRŠNOG ISPITA

PREDMET

DATUM POLAGANJA

DAN POLAGANJA

VRIJEME POLAGANJA

ODJELJENJE

UČIONICA

OBRANA ZAVRŠNOG RADA (strukovna škola)

4.siječnja 2019.godine

Petak

9. sati

4.a

Uč. 14

HRVATSKI JEZIK

(Pismeni dio ispita)

7.siječnja 2019.godine

Ponedjeljak

9. sati

4.a

Uč. 14

STRUKOVNI SADRŽAJI (Pismeni dio ispita)

8.siječnja 2019.godine

Utorak

9. sati

4.a

Uč. 14

HRVATSKI JEZIK

(Usmeni dio ispita)

10.siječnja 2019.godine

Četvrtak

9. sati

4. a

Uč. 14

STRUKOVNI SADRŽAJI (Usmeni dio ispita)

11.siječnja 2019.godine

 Petak

9. sati

4.a

Uč. 14

 

 

Već petu godinu zaredom, u našoj školi održava se sat kodiranja. The Hour of Code je projekt koji se u cijelom svijetu održava u prvom tjednu mjeseca prosinca u kojem su rođene Ada Lovelace (10.12.1815.) britanska matematičarka i općeprihvaćena prva programerka na svijetu, i Grace Murray Hopper (9.12.1906.) pionirka informatike, zaslužna za popularizaciju izraza bug i razvoja programerskog jezika COBOL.. Cilj projekta je približiti alogoritamski način razmišljanja  koji će pomoći učenicima u boljem razumijevanju tehnologije kojom se svakodnevno koriste. Iza "Sata kodiranja" (The Hour of Code) stoji Code.org, neprofitna organizacija, čiji je cilj širenje informatike u što većem broju škola kao i povećano sudjelovanje djevojaka i žena. Ovu akciju podržavaju i svjetski poznate računalne tvrtke.

   U srijedu  5.12.2018. učenici prvoga razreda gimnazije, s profesoricom Dinom Goluža, naučili su urediti Google logo. Naš zadatak je bio napraviti vlastiti Google logo. Pri tom smo koristili programski jezik Scratch. Scratch je dinamičan vizualni programski jezik na kojem se može napraviti animacija. Svaki učenik je dobio korisničko ime i prijavio se na web-stranicu  te je, uz pomoć pogledanog videa, kreirao vlastiti Google logo. Dobili smo diplome za kvalitetno obavljen zadatak. Bilo je iznimno zabavno i žao nam je što nije duže trajalo. 

   Progamiranje je zabavno i kreativno.

Učenici Prvog (1.) razreda gimnazije  

Učenici drugih, trećih i četvrtih razreda Srednje škole Čapljina u pratnji profesorica uputili su se na sjever Hrvatske, na dvodnevni izlet tijekom kojeg su boravili u Zagrebu i Mariji Bistrici. Glavni cilj putovanja bio je sajam knjiga Interliber gdje su u obilasku proveli cijelo prijepodne. Snižene cijene knjiga privukle su veliki broj ljudi, posebno učenika te je nekim štandovima s popularnim naslovima izdanja bilo jako teško prići. Nakon sajma učenike je u centru grada ugostio Napretkov kulturni centar gdje su razgledali izložbu poštanskih markica postavljenu povodom obilježavanja sto pedeset godina od Hrvatsko-ugarske nagodbe. Uslijedila je zajednička šetnja po gornjem gradu, fotografiranje uz povijesne ustanove i spomenike, uživanje u predblagdanskoj atmosferi metropole te slobodno vrijeme. Drugi dan izleta oblačno vrijeme nije umanjilo ljepotu svetišta u Mariji Bistrici gdje su učenici kvalitetno proveli vrijeme te se nakon toga uputili prema jugu da bi u večernjim satima sretno stigli u Čapljinu.

Matea Previšić, II.2

Još jedan hvalevrijedan projekt je ovih dana održan u Srednjoj školi Čapljina. Prije par mjeseci Vijeće učenika je došlo na ideju urediti školsko dvorište. Prijavili su se na natječaj Fonda Omladinskog Angažmana u Sarajevu, a isti djeluje pod pokroviteljstvom organizacije Schüler Helfen Leben iz Savezne Republike Njemačke.

Učenici su dobili sredstva za izradu klupa koje će postaviti u dvorište škole. Uz pomoć profesora Dragana Krvavca, Marijane Raič, Lidije Jovanović i kućnog majstora Denija Brkića učenici  3.b odjela (računalni tehničar u strojarstvu) posljednji mjesec dana vrijedno su radili u školskoj radionici i samostalno napravili pet klupa.

Klupe su postavljene na radost svih učenika i sada konačno imaju mjesto gdje  više njih može sjediti i družiti se prije nastave i na odmorima.

U skorije vrijeme u planu je postaviti još klupa te posaditi još cvijeća i drveća tako da će škola i školsko dvorište biti još ugodnije mjesto za nadolazeće generacije učenika.

Zahvaljujemo gore navedenim profesorima, ravnateljici Željki Previšić te koordinatorici projekta profesorici Ivani Jerković na pomoći u provedbi ovog projekta.

                        Vijeće učenika Srednje škole Čapljina

Tijekom radnog posjeta općini Čapljina, premijer Vlade HNŽ Nevenko Herceg sa suradnicima posjetio je i Srednju školu Čapljina. Druženju u zbornici nazočila je nekolicina nastavnog osoblja. Ravnateljica srednje škole, gospođa Željka Previšić uputila je riječi dobrodošlice premijeru, načelniku Općine Čapljina, gosp. Smiljanu Vidiću, ministru poljoprivrede HNŽ gosp. Donku Joviću te ostalim gostima. U svom obraćanju, premijer Nevenko Herceg istaknuo je niz projekata vezanih za obrazovne ustanove realiziranih tijekom proteklog mandata, s posebnim osvrtom na one infrastrukturne, kao i dobru suradnju sa sindikatima, rezultat čega je i nedavni sporazum o povećanju plaća. Nazočnima se kratko obratio i općinski načelnik Smiljan Vidić, a potom su se svi uključili u razgovor odgovarajući na konkretna pitanja prosvjetnih djelatnika. Druženje je okončano u ugodnoj atmosferi.

Naši maturanti su današnji dan proveli obilazeći znamenitosti Venecije. Nakon obilaska kreću ka Čapljini. Svi su dobro i uživaju.

Naši maturanti su današnji dan proveli u Veroni obilazeći znamenitosti ovog prelijepog grada. Svi su dobro, zadovoljni su i raspoloženi.

Naši maturanti su danas obišli muzej Salvadora Dalia u njegovom rodnom mjestu Figuerasu. Nakon toga su nastavili putovanje ka Italiji. Svi su odlično i puni su dojmova o onom što su vidjeli,

Adresa

Srednja škola Čapljina

Ul. Ruđera Boškovića 9

88 300 Čapljina

Hercegovačko-neretvanska županija

Bosna i Hercegovina

Kontakt

Tel:  +387 36 805 - 006

Fax: +387 36 807 - 506

E-mail: sscaplj@tel.net.ba