Posjeta tvornici higijenskih proizvoda "Violeta" Grude

  • Ponedjeljak, 25 Studeni 2019
Zajednička fotografija. Zajednička fotografija.

U petak 15. studenoga 2019. učenici trećih razreda ekonomske škole iz Čapljine sa profesoricama Marinom Krmek i Valentinom Spajić su posjetili tvornicu Violeta u Grudama. 

Ova posjeta je planirana u sklopu nastavnog plana i programa izborne nastave za treći razred.

Cilj je bio upoznavanje s načinom poslovanja multinacionalne kompanije (poduzeća) koja u svom poslovanju ima nastup i na internacionalnom tržištu. Tvornica Violeta trenutno posluje s 12 stranih tržišta i ima čak i jedan proizvodni pogon u Republici Hrvatskoj.

Učenici su posjetili jedan od dva proizvodna pogona koji je smješten u naselju Dubrave kod Gruda. U tom dijelu tvornice proizvode se: dječije pelene, vlažne maramice, omekšivači rublja, sapuni i sredstva za čišćenje poda. Kroz samu tvornicu provele su ih dvije djelatnice tvornice koje su ih upoznale sa svim dijelovima proizvodnje od same nabave materijala i sirovina pa do proizvodnje i pakiranja gotovih proizvoda. 

Osim proizvodnje učenike je oduševila i sama organizacija proizvodnje. Trenutno se na tvornici ugrađuju solarni kolektori za proizvodnju električne energije. Sami proizvode tj. ispisuju svoju plastičnu ambalažu 3D tehnologijom. Politika tvornice temelji se na zaštiti okoliša i pouzdanosti poslovanja. U dijelu tvornice u kojem se proizvode pelene koristi se uređaj iz Japana, točnije ovakav uređaj postoji u Japanu i u tvornici Violeta. 

Proizvodnja je organizirana u tri smjene, a pogoni su aktivni 24 sata na dan. Radna atmosfera je jako ugodna, pozitivna, te se osjeti radna disciplina i organizacija rada.

Učenici su oduševljeni ovom posjetom jer su mogli vidjeti proizvodni pogon gdje se koristi moderni oblik proizvodnje tj. automatizacija, ispisivanje plastičnih boca. Mogli su na kratko vidjeti kako je raditi u organiziranoj tvornici koja posluje na domaćem i stranom tržištu.

 Učenici III.h s profesoricama Marinom Krmek i Valentinom Spajić

Adresa

Srednja škola Čapljina

Ul. Ruđera Boškovića 9

88 300 Čapljina

Hercegovačko-neretvanska županija

Bosna i Hercegovina

Kontakt

Tel:  +387 36 805 - 006

Fax: +387 36 807 - 506

E-mail: sscaplj@tel.net.ba